Tips voor uw banden

Controleer de bandenslijtage

U kan zelf gemakkelijk controleren of uw band aan vervanging toe is. Volg elke drie maanden deze procedure:

  • Controleer de diepte van de groeven. Als ze minder dan 1,6 mm diep zijn moet u dringend uw banden vervangen. Om het u gemakkelijk te maken zitten er meestal rubberen slijtindicatoren van 1,6┬ámm in de groeven van de band. De wettelijke minimumdiepte bedraagt 1,6 mm, maar het BIVV beveelt aan om de banden te vervangen wanneer het profiel een diepte van 3 mm bereikt.

  • Controleer uw banden op scheurtjes.

Controleer de bandenspanning

Een onvoldoende opgeblazen band zorgt voor een hoger brandstofverbruik, meer CO2 uitstoot, en een zwaarder stuurgedrag. Bovendien heeft u meer kans op een lekke band.

De ideale bandenspanning vindt u in vele gevallen terug op de binnenkant van uw deur. Indien dit niet het geval is, kan u steeds de handleiding van uw wagen raadplegen. De ideale bandenspanning ligt meestal tussen 2 en 2,5 bar.

Met een manometer controleert u gemakkelijk zelf de bandenspanning. U kan deze in talrijke doe-het-zelf-zaken terugvinden. Nog gemakkelijker is het om naar een tankstation te rijden waar u de bandenspanning kan controleren en indien nodig aanpassen.

In beide gevallen moet u de bandenspanning controleren als de band koud is en de aanbevelingen van de producent volgen. Elke autoband verliest langzaamaan lucht door allerlei factoren. 8 op de 10 Belgen controleert dan ook niet voldoende1 de bandenspanning terwijl het aangeraden wordt om dit elke maand te doen.

Bewaar uw winter- of reservebanden op een goede manier!

Banden die op een velg gemonteerd zijn, moeten horizontaal bewaard worden. Gepaste opbergsystemen kan u bij gespecialiseerde winkels terugvinden. Banden zonder velg moeten verticaal bewaard worden. De ruimte waarin u de banden bewaart, mag niet te vochtig of te warm zijn. De garage is meestal een goede plaats, tenzij de wasmachine en de droogkast daar ook staan. U laat uw banden ook best niet te lang liggen. Als u zomer- en winterbanden heeft, wissel ze dan elk seizoen.

Niet enkel uw banden zijn belangrijk: pas ook uw rijstijl aan!

De rolweerstand bepaalt 20% van het brandstofverbruik terwijl 80% afhankelijk is van onder andere uw rijstijl, het gewicht van uw wagen, de bandenspanning, het type motor en uw snelheid. Hoe sportiever u rijdt, hoe meer brandstof u verbruikt. Neem dus een milieuvriendelijke rijstijl aan en bespaar tot 5% brandstof in de stad en tot 25% buiten de stad. 2

Uw rijstijl bepaalt ook in grote mate uw veiligheid: zelfs met een band met klasse A voor de remafstand op een nat wegdek moet u bij regenweer uw snelheid matigen en voldoende afstand houden tot uw voorligger.

Tot slot bepaalt uw rijstijl ook mee de geluidshinder voor omwonenden: hoe sportiever u rijdt, hoe meer geluid uw wagen maakt, en dat geldt zowel voor de motor als de banden.

1. Studie gerealiseerd door het BIVV in september 2014 in opdracht van Recytyre
2. http://www.lne.be/campagnes/ikbenrob/ik-ben-rob/vraag-en-antwoord/vragen-en-antwoorden/#Antwoord_2