Wat is het europees bandenlabel?

Europees bandenlabel

De banden van wagens die in Europa verkocht worden, moeten sinds november 2012 voorzien zijn van een label. Dit bandenlabel is verplicht voor personen-, bestel- en vrachtwagens.

Het bandenlabel geeft belangrijke informatie om banden te vergelijken en de band te kiezen die het beste bij uw rijgedrag en het dagelijkse gebruik past. Verkopers zijn verplicht om advies te geven over het label, vraag er dus zeker naar als u banden koopt. Ook bij online verkoop is het verplicht om het bandenlabel ter beschikking te stellen.

Waar moet u op letten als u een band koopt?
Nieuw Europees bandenlabel

Waar moet u op letten als u een band koopt?

  • VERBRUIK: om minder uit te geven aan brandstof en minder CO2 uit te stoten, moet u rekening houden met de rolweerstand.
  • VEILIGHEID: om veiliger te rijden en het risico op ongevallen te verkleinen, let u op de remafstand op een nat wegdek.
  • GELUID: om storend verkeerslawaai te verminderen, kiest u voor een band met minder rolgeluid.

Het nieuwe bandenlabel (vanaf mei 2021) voorziet bijkomend visuele informatie over de geschiktheid van de banden voor het rijden op sneeuw (icoon met berg en sneeuwvlokje) of ijs (icoon met ijspegel). Tijdens een overgangsperiode kunnen beide modellen naast elkaar voorkomen.

Het nieuwe bandenlabel heeft ook een QR-code, waarmee u toegang krijgt tot een databank.

Opgelet! Slechts weinig banden scoren goed op alle drie de criteria. Een kleinere remafstand op een nat wegdek, zorgt bijvoorbeeld voor een grotere rolweerstand. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieƫn kunnen fabrikanten de criteria stilaan beter combineren, maar het aanbod van dat soort banden is klein, waardoor ze ook duurder kunnen zijn.