Wat is het europees bandenlabel?

De banden van wagens die in Europa verkocht worden, moeten sinds november 2012 voorzien zijn van een label. Sinds 1 mei 2021 is het Europese bandenlabel gewijzigd, op basis van een vernieuwde Europese regelgeving (Verordening (EU) 2020/740). 

 

Dit bandenlabel is verplicht voor personen-, bestel- en vrachtwagens.  Het geeft belangrijke informatie om banden te vergelijken en de band te kiezen die het beste bij uw rijgedrag en het dagelijkse gebruik past. Het nieuwe bandenlabel voorziet ook visuele informatie over de geschiktheid van de banden voor het rijden op sneeuw (icoon met berg en sneeuwvlokje) of ijs (icoon ijs). Het nieuwe bandenlabel bevat ook een QR-code, waarmee u toegang krijgt tot een databank.

Indien de banden op het moment van de verkoop niet zichtbaar zijn voor de klant, zijn de verkopers verplicht om een kopie van het label aan de klant te verstrekken. Vraag er dus zeker naar als u banden koopt. Ook bij online verkoop is het verplicht om het bandenlabel ter beschikking te stellen.

 

 

Waar moet u op letten als u een band koopt?
  • VERBRUIK: om minder uit te geven aan brandstof en minder CO2 uit te stoten, moet u rekening houden met de rolweerstand.
  • VEILIGHEID: om veiliger te rijden en het risico op ongevallen te verkleinen, let u op de remafstand op een nat wegdek.
  • GELUID: om storend verkeerslawaai te verminderen, kiest u voor een band met minder rolgeluid.

Opgelet! Slechts weinig banden scoren goed op alle drie de criteria. Een kleinere remafstand op een nat wegdek, zorgt bijvoorbeeld voor een grotere rolweerstand. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën kunnen fabrikanten de criteria stilaan beter combineren, maar het aanbod van dat soort banden is klein, waardoor ze ook duurder kunnen zijn.