Wat is het europees bandenlabel

Europees bandenlabel

De banden van personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens die in Europa verkocht worden, zijn sinds november 2012 voorzien van een label of etiket. Daarop vindt u belangrijke informatie om banden te vergelijken en de band te kiezen die het best bij uw rijgedrag en het dagelijks gebruik past. Verkopers zijn verplicht om advies te geven over het label, vraag er dus zeker naar als u nieuwe banden koopt.

Waar moet u op letten als u een band koopt?
Autoband met label

Waar moet u op letten als u een band koopt?

  • VERBRUIK: om minder uit te geven aan brandstof en minder CO2 uit te stoten, moet u rekening houden met de rolweerstand.
  • VEILIGHEID: om veiliger te rijden en het risico op ongevallen te verkleinen, let u op de remafstand op een nat wegdek.
  • GELUID: om storend verkeerslawaai te verminderen, kiest u voor een band met minder rolgeluid.

Opgelet! Slechts weinig banden scoren goed op alle drie de criteria. Een kleinere remafstand op een nat wegdek, zorgt bijvoorbeeld voor een grotere rolweerstand. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieƫn kunnen fabrikanten de criteria stilaan beter combineren, maar het aanbod van dat soort banden is voorlopig klein, waardoor ze ook duurder kunnen zijn.