U heeft de slijtage van uw banden gecontroleerd op basis van onze tips, en daaruit blijkt dat ze aan vervanging toe zijn. Er zijn heel wat elementen waarmee u rekening moet houden bij de keuze van uw nieuwe banden. Met de informatie op deze pagina en de kennis over het Europees bandenlabel kan u uw bezoek aan uw garagist of aan uw bandencentrale beter voorbereiden.
Technische eigenschappen
Uw nieuwe paar banden moet vanzelfsprekend beantwoorden aan de technische eigenschappen van uw wagen. Raadpleeg het certificaat van overeenkomst of de handleiding van uw wagen, zodat u met de juiste bandenafmetingen naar uw garagist of bandencentrale gaat.
Hoe gebruikt u uw wagen?
Hebt u een compacte wagen of een SUV? Rijdt u vooral in de stad of doet u veel kilometers op de snelweg? Voor elk type auto en gebruik zijn er specifieke banden beschikbaar. In deze fase van uw keuze houdt u best al rekening met, onder andere, de rolweerstand. Hieronder enkele voorbeelden:
-
Rijdt u lange afstanden op de snelweg, dan kiest u best een band met een kleine rolweerstand.
-
Rijdt u veel in de stad, dan is een band die bestand is tegen schokken en opeenvolgend remmen en versnellen een betere keuze.
-
Bestelwagens en grote berlines of breaks (stationwagens) hebben meestal verstevigde banden met een hoge belastingsindex. Deze banden zijn aangepast aan een grote belasting.
-
Elektrische auto’s: hun banden zijn meestal gemaakt van rubber met een speciale samenstelling, en ze hebben een speciaal profiel zodat ze een kleinere rolweerstand hebben.
-
Rijdt u met een 4x4 of SUV dan kiest u uw band in functie van het gebruik: rijdt u vooral op de weg, dan kiest u een band met een kleinere rolweerstand zodat uw banden minder snel verslijten. Rijdt u vooral buiten het wegennet, dan kunt u beter een band kiezen met een betere grip op een onregelmatig terrein.
-
Sportauto’s: deze banden moeten de best mogelijke grip hebben, vooral bij hoge snelheid en in de bochten.
Het groevenpatroon: niet enkel een esthetische functie!
Wist u dat het groevenpatroon op een band een specifieke functie heeft? De groeven drijven het water af en zorgen tegelijkertijd voor een goede grip op de weg. Dit geldt niet voor versleten banden: controleer regelmatig de diepte van de groeven (zie de tips). Winterbanden hebben meer secundaire lamellen, die zorgen voor een optimale grip in winterse omstandigheden.
Waarom koop ik winterbanden?
Omdat winterbanden meer groeven hebben zorgen ze voor een betere wegligging bij winterse toestanden. Uw wagen heeft zo meer grip (en een kleinere remafstand). De investering betaalt zich gedeeltelijk terug doordat u uw zomerbanden in deze periode niet verslijt. Let op, het is zeer belangrijk dat u uw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden, ongeacht het bandentype. Zelfs met winterbanden moet u uw snelheid aanpassen en de afstand met uw voorligger vergroten.
Wat zijn “all season” banden?
Deze banden bieden een compromis tussen zomer- en winterbanden. Ze presteren niet zo goed als winterbanden tijdens de winterperiode en leiden tot meer brandstofverbruik dan zomerbanden tijdens de overige maanden. Toch zijn ze een alternatief voor weggebruikers die niet veel op de baan zijn en niet willen investeren in winterbanden. Ze bieden tijdens de winter namelijk meer grip dan zomerbanden.
Remafstand en rolgeluid?
Van zodra u gevonden heeft welke banden geschikt zijn voor uw auto en het dagelijks gebruik, moet u rekening te houden met deze twee criteria: de remafstand en het rolgeluid. De grip op een vochtige ondergrond en de daarmee gepaard gaande remafstand zijn van het grootste belang.
Ten slotte wijzen we er graag op dat banden en het bijgaande rolgeluid verantwoordelijk zijn voor de geluidsoverlast waar vele druk bewoonde gebieden aan blootgesteld worden. Indien u zich vaak op stedelijke autosnelwegen bevindt, kan u best kiezen voor een stillere band. Uw keuze heeft een directe invloed op de levenskwaliteit van uw medeburgers.